Nyhet

Robotcellen på plats hos Precima

Nu står robotcellen, utvecklad av i3tex, hos kunden Precima Producion AB i Flen. Ihop med en nyinköpt CNC-maskin från Duroc får verkstadsföretaget en mycket flexibel maskincell som möjliggör en ökad automatisering.

Med vår nya investering kommer vi närmare vår vision om att bli fabriken som går och går. Den ger oss stora möjligheter att automatisera produktionen på kvällar och helger, men självklart även dagtid, och frigöra tid från våra CNC-operatörer till annat, bland annat programmering, uppger Anna Gutke, platschef på Precima.

Precima är en mekanisk verkstad som fokuserar på legotillverkning, främst inom skärande bearbetning, och bolaget har i dag cirka tio anställda. Företaget har de senaste åren genomfört stora satsningar, men maskincellen från i3tex och Duroc är, enligt Gutke, den mest omfattande hittills.

Det här vår största investering och vi siktar nu på att bearbetningsprocessen ska bli så effektiv som möjligt och det finns stor potential att öka automationsgraden inom den skärande bearbetningen.

maskincellen
Installationsarbete. CNC-maskin från Duroc kopplas ihop med robotcell från i3tex.

Precima har nyligen mottagit en stor order från en befintlig kund och enligt Anna Gutke ger den nya maskincellen bolaget möjligheter att korta ledtiderna och stärka konkurrenskraften.

Vi börjar med två olika detaljer där vi kommer att köra 300 av varje per vecka. Därefter får vi se om vi utökar med ytterligare detaljer, berättar hon.

På Duroc, som har levererat CNC-maskinen i maskincellen, är man imponerad av i3tex robotcell.

Det här blir en mycket flexibel automationslösning. Jag gillar verkligen lösningen med den hängande robotarmen. Det underlättar vid riggning och underhåll eller då man av andra skäl behöver manuell åtkomst till CNC-maskinen, förklarar Angelo Ignes, servicetekniker på Duroc.

Robotarmen inte är i vägen, vilket många gånger är problemet när det gäller andra lösningar som finns på marknaden. Jag har inte sett något liknande förut, det är en ovanlig och väldigt tilltalande lösning, fortsätter han.

Martin Andreasson, projektledare för robitex MT, menar att det gemensamma uppdraget tillsammans med Duroc fungerat bra.

Cellen passade svarven. Jag är jättenöjd, och samarbetet har fungerat väldigt bra där alla varit hjälpsamma och hjälpt till, säger han.

 

Läs mer: Robitex MT

Postad: 02 februari 2017