Nyhet

i3tex testade process med hjälp av tävling

För att sätta i3tex innovationsprocess på prov arrangerades, i mitten på november, en innovationstävling för medarbetare på i3tex.

Under året har Innovationsgruppen på i3tex utvecklat och pilotkört en innovationsprocess som i stora drag innebär att man har lagt fokus på att skapa och definiera verkliga problem som är värdeskapande för organisationen och utifrån dem skapa lösningar. Syftet med processen är att minimera riskerna med att lösa icke-värdeskapande problem, alternativt lösa problem som inte är tillräckligt definierade.

21 kreativa hjärnor hade anmält sig för att, onsdagen den 15 november, anta utmaningen att ta fram lösningar på existerande eller tänkbara samhällsproblem. Deltagarna delade upp sig i elva lag – nio av dem var på plats på Göteborgskontoret och tre lag deltog via Skype-länk från Norrköpingskontoret.

De flesta lagen valde något av Innovationsgruppens färdigskrivna problemområden på temat Bättre Värld; ”Rena haven”, ”U-landstoalett” och ”Restprodukter som råvara” och två grupper valde att utveckla sina egna idéer – parkeringshjälp och nödstopp för sågar.

Under 2,5 timmar fick lagen spåna på lösningar eller produkter, ta fram en idé och förbereda en presentation.

Samtliga lag fick sedermera pitcha sina innovationer och efter juryns överläggning var det dags för prisutdelning.

Vinnarlaget, som fick 10 000 kronor*, bestod av Liam Knowles och Michael Malinov.


Liam Knowles och Michael Malinov.

Berätta om er innovation!

– Vi har spånat fram en så kallad Smartpotta som är en bärbar toalett i plast. Till den tillkommer nedbrytbara engångspåsar där man utför sina behov. Pottan kombineras med en anläggning där man gör sig av med avföringen och där man också ska kunna utvinna bland annat gödningsmedel och bränsle, berättar Michael Malinov och fortsätter:

– Fördelarna med vår helhetslösning är att det är en sluten cykel med ett tydligt hållbarhetsperspektiv.

Vad blir nu nästa steg?

– Nästa steg blir att vidareutveckla konceptet. Vi vill helst se lösningen i ett större flyktingläger där vi menar att den är realiserbar och behovet också är som störst. Det ska bli spännande att fördjupa sig i detta samhällsproblem.

Andrapriset på 6 000 kronor* gick till Annika von Hofsten och Patrik Fredriksson med sin produktlösning ”The SePotty”. Tredjepriset på 4 000 kronor* gick till Jesper Sandstedt och Felicia Bindekrans med sin lösning ”Shit Recycling”.


Kreativa hjärnor som testar sina idéer under tävlingens gång.

Läs mer om hur vi jobbar för en bättre värld >>

Intresserad av att jobba med oss? Här är våra lediga tjänster >>

*Bruttolön för laget att dela på

Postad: 06 december 2017