Nyhet

IGEday för fler tjejer i branschen!

Att förklara vad man gör som ingenjör är inte alltid så enkelt. ”Håller på med komplicerad teknik”, är en ganska vanligt förekommande beskrivning som, för oinsatta, inte gör en så värst mycket klokare. Enligt en undersökning i tidningen Ny Teknik finns dessutom en rad fördomar om ingenjörer, som att de jobbar mycket övertid, pratar mer än de lyssnar och att branschen är mansdominerad.

Den sistnämnda fördomen stämmer bra. Det är därför IGEday Introduce a Girl to Engineering Day har initierats. Bakom satsningen står ett gäng kvinnliga ingenjörer och ingenjörsstudenter som har som mål att öka intresset för teknik och ingenjörskap bland unga tjejer i åldrarna 12-19 år. Vem som helst får arrangera IGEday och i3tex ordnade, den 24 mars, ett event för tredje året i rad.

emma
Emma Andreasson på i3tex höll i en workshop för tjejerna som deltog i IGEday.

– Vi på i3tex vill inspirera unga tjejer med hjälp av vår verksamhet, våra produkter och tjänster. Det här är ett unikt tillfälle att visa upp just vår företagskultur och vad våra ingenjörer faktiskt gör om dagarna, sade Emma Andreasson som är säljare och medarbetaransvarig på i3tex.

På fredagsmorgonen anlände nio tjejer i åldrarna 15-19 år till i3tex kontor på Klippan i Göteborg för få en inblick i ingenjörsyrket samt få svar på eventuella funderingar. Till deltagarnas förfogande fanns fem kvinnliga i3tex-medarbetare som rätade ut frågetecken och beskrev sina yrkesroller.ige24
Annika von Hofsten och Malin Fredrikson var två av de som anordnade IGEday på i3tex kontor i Göteborg.

Annika von Hofsten, konsult på i3tex, höll en inspirerande dragning om sin roll som projektledare och vad som lett henne till yrket. Textilingenjören Malin Fredriksson berättade om sitt nuvarande uppdrag, sin utbildningstid samt vad hon brinner för. Anna Axelsson och Emma Andreasson beskrev hur deras jobbvardag som säljare och medarbetaransvariga ser ut samt fördelarna med yrket. Maria Trygged presenterade möjligheterna man har som ingenjör, om flexibiliteten och om bredden inom branschen.

Det serverades fika och arrangerades rundvandring i delar av kontoret där ett par medarbetare fick möjligheten att berätta om sina projekt. Sedan blev det brainstorming i grupper där tjejerna skulle klura på nya tekniskt innovativa tillbehör som skulle kunna utvecklas till mobiltelefoner.ige23
En workshop på temat teknisk innovation satte kreativiteten på prov.

Åtta av de nio tjejerna om var med på IGEday kom från Sandgärdskolan i Sandared utanför Borås.

De här eleverna är med i ett EU-finansierat projekt som heter Girls Into Global STEM (GIGS) och som är ett partnerskap mellan organisationer i Sverige, Polen, Storbritannien och på Cypern. Projektet syftar till att väcka intresset för de naturorienterade ämnena hos tjejer, och att vara med på den här dagen går ju i linje med det, sade Jonas Tengblad, NO-lärare på Sangärdskolan, som följde med sina elever till Göteborg.

På i3tex var man nöjda med dagen som ledde till både frågor, svar och diskussioner:

Det här är tredje året jag är med och arrangerar IGEday på i3tex och jag tycker det är en jätterolig, givande och en väldigt bra grej. Jag brinner för att göra branschen mer jämlik och IGEday är ett smart initiativ för att få tjejer att förstå att man kan bli ingenjör oavsett kön, uppgav Annika von Hofsten.

Är IGEday något som i3tex även i fortsättningen kommer att arrangera?

– Absolut, det här kan vi inte sluta med! Vi har lite nya idéer till nästa år, så det blir spännande, sade Annika von Hofsten.

Postad: 27 mars 2017