Nyhet

IGE Day på i3tex

IGEday – Introduce a Girl to Engineering – är en dag som infaller i mars varje år då teknikföretag bjuder in tjejer och icke-binära att prova på ingenjörsyrket.

Bakom satsningen står nätverket Womengineer som består av kvinnliga ingenjörer och ingenjörsstudenter. Målet är att öka intresset för teknik och ingenjörskap bland unga tjejer i åldrarna 12-19 år. i3tex har ställt upp som arrangörer sedan starten 2014.

– Det är oerhört viktigt för den givna målgruppen att få upp ögonen för teknik och välja en teknisk utbildning eller yrke. Genom att bjuda in unga tjejer och icke-binära till vårt företag får vi chansen att visa att det både är roligt och utvecklande att arbeta med produktutveckling, säger Annika von Hofsten som är en av initiativtagarna till IGEday på i3tex i Göteborg.


Annika von Hofsten, affärsansvarig på i3tex.

Hur ska ni lägga upp dagen i år?

– Upplägget vi haft från tidigare år har känts väldigt bra så vi kommer köra på ett liknande koncept även i år. Kvinnliga medarbetare kommer få berätta om sina arbetsuppgifter och karriärval och sedan kommer vi att anordna workshops där deltagarna får prova på olika ingenjörsuppgifter, säger Annika von Hofsten.

Förra året fick deltagarna prova på olika uppgifter som man kan ha som ingenjör, alla med fokus på produktutveckling. De fick testa på att använda ett CAD-program, skriva ut produkter i en 3D-skrivare, montera elektroniska komponenter på en så kallad Arduino samt medverka i en brainstorming.

– Det hela blev väldigt lyckat och både vi och deltagarna lärde oss något nytt, uppger Annika.

Enligt en undersökning i tidningen Ny Teknik finns en rad fördomar om ingenjörer, som till exempel att de jobbar mycket övertid, pratar mer än de lyssnar och att branschen är mansdominerad. Den sistnämnda fördomen stämmer i regel ganska bra. En fjärdedel av i3tex tekniska konsulter är kvinnor, däremot har i3tex över 50 procent kvinnor i ledningsgruppen.

– Jag brinner för att göra branschen mer jämlik. Det här är ett unikt tillfälle att visa upp just vår företagskultur och vad våra ingenjörer faktiskt gör om dagarna. IGEday är ett smart initiativ för att få tjejer och icke-binära att förstå att man kan bli ingenjör oavsett kön, säger Annika von Hofsten.

Företag, organisationer och högskolor runt om i Sverige uppmuntras att medverka under denna dag för att ge en inblick i hur det är att jobba som ingenjör. Det första eventet arrangerades 2014, då deltog 13 företag och runt 300 tjejer. I år är det enligt projektledaren Beatrice Partian rekordmånga företag anmälda.

– Vi har slagit rekord i antal platser och deltagande arbetsplatser i år – hela 180 stycken, vilket betyder att vi kan ta emot totalt över 3000 tjejer, utspritt i hela landet. Det känns superkul, säger hon.


Beatrice Partian, projektledare för IGEday.

Läs om IGEday på i3tex 2018 >>

Läs om IGEday på i3tex 2017 >>

Om IGEday:

De som arbetar med IGEday får ofta frågan om varför så få tjejer söker ingenjörsutbildningar. En av många förklaringar är att det saknas inspiration och förebilder. Bilden av vad en ingenjör kan göra är oftast svårdefinierad och återspeglar inte verkligheten. Syftet är därför att ge unga tjejer och icke-binära en möjlighet att bygga upp en egen bild av vad en ingenjör gör, låta dem träffa och interagera med kvinnliga ingenjörer och förhoppningsvis förse dem med idéer och förebilder för en framtida karriär inom teknik.

Eventet IGEday är ett initiativ av organisationen Womengineer, som jobbar med att öka andelen kvinnor och icke-binära på ingenjörsutbildningarna. National Engineers Week Foundation, som på ett framgångsrikt sätt har arrangerat den amerikanska versionen av eventet de senaste åren, stöttar även den svenska varianten av eventet.

Läs mer om IGEday här >>

Postad: 22 februari 2019