Nyhet

i3tex bidrar till säkrare cancerbehandling

Elekta är en ledande tillverkare av cancerbehandling med fokus på cancer och hjärnsjukdomar. Deras lösningar används för att behandla patienter på över 6000 sjukhus över hela världen. i3tex teknikkonsulter har haft uppdraget att delta i utvecklandet av Unity, Elektas senaste innovation inom cancerbehandling.

Unity är en helt ny typ av magnetröntgen som gör det möjligt för läkaren att visualisera tumörer under pågående behandling och anpassa behandlingen utifrån utvecklingen.

Med Unity kan läkaren justera behandlingen baserat på tumörens storlek, form och plats, och därmed öka möjligheten att tillhandahålla säker och effektiv cancerbehandling jämfört med exempelvis kemoterapi.

Roshan i3tex elekta
Roshan Arun gör just nu ett uppdrag som testingenjör på Elekta i Stockholm.

Roshan Arun är mekanikingenjör hos i3tex och har i huvudsak arbetat med utvecklingsarbete i testfasen av Unity-projektet.

– Det känns särskilt viktigt att bidra till det här projektet eftersom det är något som så påtagligt kan leda till en positiv inverkan på människors liv. Unity kan förbättra behandlingen av cancer på flera avgörande sätt, säger Roshan.

Produktsäkerhet i fokus
I uppdraget som testingenjör hos Elekta har det varit viktigt att skriva och genomföra tester som verifierar systemet på ett tillförlitligt sätt.

– Det är naturligtvis helt avgörande att produkten är säker. Nu kan läkaren anpassa varje behandling baserad på realtidsinformation om tumörens storlek, form och placering. Då minskar osäkerheten och därmed kan man minska strålningsdosen och inte utsätta frisk vävnad för onödig skada, fortsätter Roshan.

Under drygt ett år har Roshan haft uppdraget hos Elekta, något som han ser med glädje på.

– Cancerbehandling har alltid legat mig varmt om hjärtat och det betyder mycket för mig att få bidra i ett sånt här projekt, avslutar Roshan Arun.

Läs mer om vårt branschområde Medicinteknik här >>

Läs mer om hur vi jobbar för att bidra till en bättre värld här >>

Postad: 13 oktober 2017