Nyhet

i3tex är Kranmärkta!

Vi väljer kranvatten framför flaskvatten

Den nationella hållbarhetsmärkningen Kranmärkt ges till verksamheter som väljer att använda kranvatten istället för flaskvatten. Nu har vi på i3tex Kranmärkt företaget för att ta ställning för en bättre miljö.

Det är branschorganisationen Svenskt Vatten som har tagit fram märkningen – en organisation som arbetar för friskt dricksvatten, rena sjöar och hav samt människors tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster.

För att ett företag ska få kalla sig Kranmärkt ska det ta avstånd från inköp och konsumtion av buteljerat vatten. Buteljerat vatten är burkar, plastflaskor och glasflaskor som innehåller kolsyrat eller icke kolsyrat vatten, med eller utan smak. Ett Kranmärkt företags medarbetare bör alltså alltid välja bort buteljerat vatten på arbetsplatsen, möten, externa konferenser, utbildningar och medarbetarevent.

Energianvändningen, utsläpp av växthusgaser, utsläpp av försurande gaser, samt bidraget till övergödning – det som tar kål på fiskarna i Östersjön – är mycket högre vid produktion och transport av buteljerat vatten än kranvatten. En liter buteljerat vatten kostar dessutom ungefär 250 gånger mer än samma mängd kranvatten – räknat på det vatten med lägst literpris köpt i en vanlig matbutik.

Kranvatten är sedermera, i nästan alla delar av Sverige, ”lokalproducerat” och levereras direkt till våra kranar.

– Genom Kranmärkningen tar i3tex ställning för en bättre miljö och förhoppningsvis inspirerar vi även andra att välja vatten från kranen, säger Alexander Theofanous på i3tex Linköpingskontor som även är aktiv i Bättre Värld-gruppen.

alexander openhack göteborg i3tex
Alexander Theofanous.

Läs mer om Kranmärkningen här >>

Läs mer om Svenskt Vatten här >>

Postad: 30 november 2017