Exjobb inom kraftelektronik

”Jag lärde mig massor på i3tex”

Carl Erkenstam kom, under sin exjobbsperiod på i3tex, i kontakt med elektronik på ett sätt som han inte hade gjort under hela sin utbildning.

Carl Erkenstam jobbar på i3tex med elektronikutveckling. Han gjorde, våren 2017, sitt examensarbete tillsammans med Mattias Alnervik – som även han har anställning på i3tex – under sin masterutbildning i Electric Power Engineering på Chalmers.

Lockades av produktutveckling

– Vi var på arbetsmarknadsdagen DatE-IT på Chalmers och blev intresserade av i3tex som företag samt de exjobb som ni erbjöd, berättar Carl och fortsätter:

– Sedan var vi på exjobbseventet på i3tex och för min del lockades jag av att ni höll på med produktutveckling inom elektronik. En annan viktig grej som jag tog med mig från det arrangemanget var den mycket goda stämningen som rådde på kontoret.

Utvecklade en digital PFC

Carl och hans kompanjon Mattias Alnervik skickade in sina cv:n och blev därefter kallade till en intervju. De antogs och man förde därefter en diskussion kring examensarbetet som kort tid senare kunde påbörjas.

– Slutresultatet av examensarbetet var en färdigställd hårdvara i form av ett mönsterkort med tillhörande komponenter till en digital högfrekvens-PFC, berättar Carl.

Själva arbetet gick alltså ut på att bygga en digital PFC, Power Factor Correction, det vill säga en pryl som kan snygga till strömmen som vissa elektroniska apparater drar. Resultatet blev en fungerande step up-konverterare bestående av två kanaler som kan switchas i 1 MHz och leverera 1 kW vid 400 Volt och som styrs med hjälp av en signalprocessor.

Delaktig i flera uppdrag

Arbetet utfördes på i3tex kontor på Klippan i Göteborg och mot slutet av exjobbet fick både Mattias och Carl frågan om de ville jobba kvar.

– i3tex-kontoret i Göteborg består av trevliga, hjälpsamma och mycket kompetenta personer. Här kom jag i kontakt med elektronik på ett sätt som jag inte gjort under min utbildning, vilket var mycket roligt och jag lärde mig massor! Och när jag fick frågan om jag ville jobba kvar så var svaret enkelt!

Nu sitter Carl med i flera projekt, bland annat ett stort inom medicinteknik där han suttit med en del som gått ut på att cadda ett mönsterkort.

– Jag trivs jättebra. Jag är redan delaktig i flertalet uppdrag i vilka jag får utföra både spännande och varierande arbetsuppgifter.

Läs om fler som har gjort sina examensarbeten på i3tex:

Felicia >>

Viktor >>

Jonas >>