Automotive

Fordonsindustrin – hjärtat i svenskt näringsliv

Sveriges fordonsindustri genererar idag cirka en halv miljon arbetstillfällen, står för cirka 12 procent av rikets totala export och är tveklöst en av de viktigaste kuggarna i svenskt näringsliv. Att kunna ståta med tre ledande fordonstillverkare trots ett invånarantal på under tio miljoner gör Sverige till ett unikt exempel på den internationella arenan. Denna bransch kallas för Automotive och här bedriver vi på i3tex en betydande del av vår verksamhet.

i3tex – en partner med djup och bredd

Vi är sedan många år tillbaka en strategisk partner till fordonsindustrin i Sverige och Automotive är idag vår enskilt största bransch. Industrins komplexitet gör att den rymmer en mängd kompetensbehov – allt från projektledartjänster och verifieringsledare till olika specialisttjänster som till exempel programmering, materialutveckling och mekanikkonstruktion. 

Våra uppdrag återfinns inom bland annat body electronics, elarkitektur, interiör och exteriör samt de områden som belyses nedan. Vi är direktleverantör till merparten av alla svenska fordonstillverkare och dessutom till ett stort antal av deras underleverantörer. Bland våra kunder finns företag som till exempel Volvo Car Corporation, AB Volvo, CEVT, NEVS, Scania, Mitsubishi Electronics, Adient och IAC.

Chassi, active safety och autopilot för bilar

i3tex har stor kompetens inom områdena chassi och active safety. Här har våra insatser spelat en avgörande roll för att ge våra kunder möjlighet att erbjuda världsledande funktionalitet inom bland annat förarstödssystem som automatiskt bromsande bilar och varningssystem – blind spot detection – som är utformade för att ge förare information om fordon, fotgängare och andra objekt som befinner sig i en så kallad blindfläck.

Vi erbjuder insatser från våra högkompetenta medarbetare, som bland annat arbetar med att utveckla självkörande – så kallade autonoma – bilar.

Infotainment 2.0

Infotainment – som innefattar allt från HMI:t mellan förare och bil till musik, media och connectivity – är idag oerhört expansivt och inom detta område är vi väl representerade med en mängd olika roller. Branschen automotive går idag mot allt mer app-liknande funktionalitet, vilket möjliggör kortare utvecklingstider och större flexibilitet. i3tex bidrar till området infotainment genom utveckling av bland annat uppkopplade tjänster, ljud och displaysystem, men vi erbjuder även tjänster inom interaktionsdesign. Dessutom är vi en betydande kompetensleverantör inom verifiering av dessa typer av system – med allt ifrån användarprovning på hög nivå till unit testning av specifika mjukvarumoduler. 

Powertrain – mer muskler, mindre miljöpåverkan

Vi är mitt inne i en revolutionerande omställning i fordonsindustrin, bland annat när det gäller en framdrivningen. Fokus ligger på elektrifiering, dvs att sätta in elmotorer och större batterier i fordonen, samt att göra förbränningsmotorer, växellådor och efterbehandlingssystem ännu mer effektiva och miljövänliga. i3tex arbete inkluderar bland annat:

• Mjukvaruutveckling och provning
• Datasättning 
• Elektronikutveckling
• Mekanisk konstruktion och provning
• Beräkning av elmotor, inverter, batterier, converter, förbränningsmotor, transmission och efterbehandlingssystem.

Några exempel på de verktyg vi använder i vårt arbete är Matlab/Simulink, TargetLink, INCA, ATI Vision, AVL Puma och Catia V5.

Interiör – känsla och teknik i harmoni

Det visuella intrycket när man öppnar dörren och kliver in i ett fordon är avgörande för den totala upplevelsen. Begreppet interiör avser, inom Automotive, i första hand alla synliga komponenter i en kupé. För att helheten ska kännas harmonisk ställs höga krav på materialval, färg och struktur – kombinationer som tillsammans med de rent tekniska förväntningarna måste andas kvalitet från första stund.

Vi har lång erfarenhet av att optimera upplevelsen för förare och passagerare och arbetar bland annat med material som skum, textil, läder, ljudabsorbenter, tunnplåt och formsprutade plastartiklar. För komponenter som stolar, säten och instrumentpaneler har vi också under årens lopp tagit fram kompletta delsystem med totalansvar – både som outsourcat team och som helhetsåtagande från våra egna lokaler.

Beredning – nyckeln till framgång

Implementering av produkter i monteringsfabrik är en avgörande och kritisk del av ett nyvagnsprojekt. Utvecklingen går alltmer mot att man virtuellt vill säkerställa och kostnadseffektivisera montering och ett smidigt införande.

Beredningsteknik är involverade i implementationen av nya produkter och skall leverera instruktioner, så kallad PKI – process- och kontrollinstruktion, som både i projektfas och i running changes säkerställer ett lyckat införande. i3tex har sedan många år tillbaka en betydande del i detta arbete hos kunder inom beredning, så väl vad gäller personbilar som riktigt tunga fordons.

Jesper Sandstedt
Business Area Manager Automotive
Lena Persson
Business Unit Manager Quality & Project Management
?>