Nyhet

Blivande mästare i drone racing?

i3tex affärsansvarige i Norrköping, Per Arvehell, är också aktiv inom drone racing. Den 29 juni tävlar han i SM i Malmö och är taggad till tusen. Det blir ett stort publikevent som bland annat kommer att livesändas av SVT.

Vi fick en pratstund med Per mitt i uppladdningen. Vem är du?

– Jag är en värmländsk noll-åtta från Eskilstuna som vuxit upp i Varberg, pluggat i Västerås, mekat flygplan på Landvetter och lever idag tillsammans med min fru, tre döttrar och två katter i vår utbyggda sko-kartong mitt i Norrköping. Jag är en tekniknörd och föreningsmänniska med många järn i elden och har garage och hobbyrum fullproppat med prylar. 2012 hoppade jag på i3tex-tåget och det går som på räls.

Hur kommer det sig att du tävlar inom drone racing?

– Jag är tävlingsinriktad och jag gillar att flyga. Som tonåring flög jag själv med segelflyg men har inte samma förutsättningar för det idag. Men genom Drone Racing får jag uppleva känslan av att vara tillbaka i sittbrunnen med spaken i handen och tävlingsmomentet gör det extra roligt. Jag är sällan nervös men när jag tävlar i Swedish Drone Cup så kommer tävlingsnerverna fram med nervositet och skakningar i benen och händerna vilket ställer till det när man ska styra. Jag tävlar främst mot mina egna nerver och det är den mest pressade situation jag upplevt när starten går och det känns fantastiskt!

Per Arvehell från tävlingen Swedish Drone Cup (SDC)

Hur stor är sporten i Sverige / Världen?

– I Sverige har vi ett online-community med drygt 4000 medlemmar, och när vi tävlar i Swedish Drone Cup är vi ca 100 st som satsar på elittävlande både i Sverige och i Europa. Jag har inga direkta siffror men sporten har troligtvis flest utövare i USA, Korea och Kina och jag uppskattar oss till ca en kvart miljon utövare i hela världen. Det första officiella VM;et hölls i Kina förra året och där tog vi hem världsmästartiteln i juniorklassen, en fjärdeplats i seniorklassen och en andraplats i lagtävlan.

De tre maskinerna som Per tävlar med på SM-veckan.

Hur startade ditt intresse?

– Min pappa höll på med Märklin-tåg vilket jag fick ett återfall i 2013 för att prova om döttrarna var intresserade, förgäves. Men på hösten 2015 besökte jag Hobbymässan i Stockholm för att titta på modelltåg och fick då se en uppvisning av Drone Racing och insåg direkt att detta skulle bli mitt största fritidsintresse.

Vad hoppas du få ut av tävlingen för egen del?

– SM-tävlingen 29/6 på SM-veckan i Malmö kommer sätta mera press på mig och mina nerver än någonsin tidigare, då det blir ett stort publikevent vilket jag ser som en jätterolig utmaning att prestera på topp när det verkligen gäller. Förutom att pressa mig själv till max så ser jag fram emot en fantastiskt roligt tävling med mina vänner och hoppas att familjen sitter både på läktaren och släkten bänkade framför TV;n för att heja på mig.

Vad är det roligaste med drönare?

– Känslan av att flyga och känslan av vinst efter ett riktigt snabbt heat!

Vad kan vi ha dem till förutom att köra race?

– Allt! Leta skogsbränder och försvunna människor, leverera paket eller förnödenheter till behövande i svåråtkomlig terräng, leta avbrott på elnätet. Jag har sett på youtube att man kan flyga genom McDrive och köpa mat och flyga hem 🙂 Det är bara fantasin som sätter gränserna, samt en del lagar och förordningar som styr luftrummet.

Vi håller alla tummar och önskar Per stort lycka till i tävlingen! 

SVT sänder från SM-veckan under hela lördagen 29 juni, samt att filmer kommer att finnas på SVT Play.

 

Postad: 24 juni 2019