Verkstadsindustri

Ledande verkstadsindustri – med höga krav

Svensk export domineras starkt av verkstadsindustrin som utgör drygt 40 procent av den totala utrikeshandeln, vilket motsvarar ungefär 507 miljarder kronor. Av denna summa kommer omkring en tredjedel från försäljning till våra nordiska grannländer medan USA och Tyskland utgör de enskilt största marknaderna.

Skräddarsytt från start till mål

Den globala verkstadsindustrin består av flera stora aktörer som alla prioriterar skalbara lösningar, det vill säga teknik som går att implementera på så många marknader som möjligt. Effektiviseringsarbetet är ständigt pågående, med forskning och utveckling i centrum. Detta ställer i sin tur allt högre krav på bidragande underleverantörer, varav i3tex genom åren kommit att cementera sin plats som partner till flera av branschens mest välrenommerade bolag.

På i3tex arbetar vi med internationella industriföretag av alla storlekar och formar dagligen morgondagens produkter och produktionsutrustningar: Skräddarsydda lösningar med inbyggd mjukvara, elektronik, motorstyrning, mekanikinkapslingar och inte minst olika slags testutrustningar för verifiering och felsökning.

Extrem bredd

Resultatet av i3tex arbete inom verkstadsindustri är mycket omfattande och spänner från processer för storskaliga produktionsanläggningar – ned till enskilda konsumentprodukter. Vi har bland annat skapat handhållna batteridrivna mätsystem, såsom axeluppriktningssystem och lösningar för att mäta storleksavvikelser i diameter längs med en vals. Detta med hjälp av avancerad inbyggd elektronik och mjukvara som kapslas in i mekaniken. Vi har utvecklat verktyg för professionellt bruk såsom precisionsskruvdragare, borr- och kapmaskiner, kakel- och klinkersågar, stora demoleringsrobotar samt utrustning för borrprover och anläggningsmaskiner.

För våra industrikunder tar vi också fram olika typer av CE-märkt produktions- och automationsutrustning för matning, orientering, positionering och montering. Denna typ av uppdrag utförs ofta som helhetslösningar med funktionskrav och systemlösningar där komplett ny utrustning tas fram – men kan också avse en separat del av någon utrustning, alternativt vidareutveckling av befintliga produktionslinjer.

i3tex – i badrummet, vardagsrummet och köket

i3tex rör sig dock inte enbart på den stora industriella arenan. Vårt arbete har förutom produkter inom traditionell verkstadsindustri resulterat i ett flertal konsumentprodukter med höga krav på design såsom duschblandare, dammsugare och diskmaskiner. I dessa uppdrag har vi utvecklat produkter som omfattat gjutgods, formsprutade plastdetaljer och rostfri plåt.

Mikael Duvander
Business Unit Manager Electronics
Marko Koivumäki
Business Unit Manager Mechanical Engineering
Davor Popovic
Business Area Manager Industry
?>